Veelgestelde vragen

Wat is goud?

Wat is goud eigenlijk en waarom is het eigenlijk zo kostbaar? Goud werd miljoenen jaren geleden ontstaan. Het is een chemisch element dat in het Latijns ‘Aurum’ word genoemd. Dit chemische element heeft maar 1 atoom en is een edelmetaal. Goud verandert nooit van kleur en het roest zelfs niet. Dit is natuurlijk heel bijzonder, en vandaar dat goud het meest duurste edelmetaal is.

Afkomst
Goud werd voor het eerst ontdekt in Azië en Afrika. Hier werd het gevonden bij de rivierbeddingen, maar tegenwoordig wordt het vooral gevonden door mijnwinning. Het is echter niet zo dat goud overal ter wereld gevonden kan worden uit de grond. De landen waar het meeste goud wordt gevonden zijn: Zuid-Afrika (50% van al het goud dat gevonden wordt), de voormalige Sovjet Unie landen (21%), Canada (8%) en Australië (2%). In Nederland wordt helaas geen goud gevonden.

Geschiedenis
Het hebben van goud toont een bepaald aanzien in de samenleving. Dit komt omdat het zo zeldzaam en duur is. Al sinds de tijd van Toetanchamon, de farao die in de veertiende eeuw voor Christus leefde, werd al veel gebruik gemaakt van goud. In het graf van de farao werden schatten van goud, edelstenen en kunstwerken gevonden. Goud werd dus gekenmerkt met macht, status, aanzien en welvaart. Er werden oorlogen gevoerd, mensen vermoord en van alles en nog wat om alleen maar zoveel mogelijk goud te veroveren. Gelukkig is dit nu niet meer zo, maar de waarde van goud is nog steeds wel erg hoog.

Wat is een karaat?

Door de zachtheid van puur goud is het niet mogelijk om deze te gebruiken als bijvoorbeeld een sieraad. Puur goud verbuigt snel en kan ook snel kapot gaan. Om er voor te zorgen dat goud niet snel buigt of kapot gaat, wordt het altijd gemengd met andere soort metalen. U kunt bij andere soort metalen denken aan; zilver, koper of nikkel. Het mengen van goud met andere metalen gebeurd om het goud harder te maken, zodat het makkelijker wordt om er bijvoorbeeld sieraden mee te maken. Dit hele proces wordt een ‘legering’ genoemd.

Maar wat is een karaat dan? Een karaat is eigenlijk heel simpel. Een karaat is het percentage puur goud dat bijvoorbeeld een sieraad of juweel bevat. Hoe hoger een karaat, hoe meer puur goud het sieraad bevat. Het laagste karaat is 8 en het hoogste karaat is 22. Overigens is 24 karaat het puurste goud dat er bestaat, maar deze wordt niet gebruikt voor het maken van sieraden. Dit omdat puur goud veel te zacht is en daardoor makkelijk breekbaar.

Bij De Goudexpert accepteren wij goud van alle karaten. Wij hebben een speciaal testprocedure waardoor wij kunnen vaststellen hoeveel karaat uw voorwerp is. Op deze manier kunnen wij voor u vaststellen hoeveel puur goud uw voorwerp bevat en kunnen wij u de hoogste prijs bieden voor uw kostbare goudstukken.

Waarom uw goud verkopen aan de Goudexpert?

Er zijn vele redenen om uw goud te verkopen. Maar waarom zou u dat nu juist bij ons doen? We noemen de belangrijkste voordelen voor u op:

De voordelen van de Goudexpert op een rij:

  • Professionele waardebepaling
  • Hoogste prijsgarantie
  • Deskundigheid en eerlijkheid
  • Snelle service
  • Tevredenheid staat bij ons hoog in het vaandel
  • Gratis professionele taxatie
  • Direct contant geld
  • Geen aftrek smeltverlies

Kan ik ook kapotte sieraden verkopen bij De Goudexpert?

Het is uiteraard mogelijk om uw kapotte sieraden aan ons te verkopen. Het maakt ons voor de rest niet uit of uw goud er nog goed uitziet, of dat het gebroken is. We hebben het immers over goud, en goud blijft zijn waarde behouden. Nadat wij het goud van u hebben gekocht, laten wij het smelten. En hierbij verliest het zijn waarde niet. En daarom geven wij u voor uw gebroken goudstukken net zo een hoge prijs als dat van nieuwe goudstukken. U zult versteld staan hoeveel u voor uw oude/gebroken sieraden terugkrijgt bij de Goudexpert!

Is het belangrijk dat ik mij legitimeer bij het verkopen van mijn sieraden?

Ja, dit is heel belangrijk. De goudhandel streeft strenge regels na en de Goudexpert houdt zich aan deze regels. Op deze manier kunnen wij een vertrouwelijke relatie met u opbouwen. Wederzijds vertrouwen is voor beide partijen van belang.

Wat moet ik doen als mijn sieraden zijn gestolen of als ik ze heb verloren?

Als u uw sieraden hebt verloren, of deze zijn gestolen dan kunt u het beste zo snel mogelijk bij de politie aangifte doen. Het is daarbij wel belangrijk dat u duidelijke en goede foto’s meegeeft aan de politie.

Hoe worden de prijzen berekend?

Hoe wordt de waarde van het goud dat u bij ons verkoopt vastgesteld? Wij kijken als eerste naar de goudgehalte en daarna worden de sieraden gewogen. Dit alles gebeurd natuurlijk onder uw supervisie onder het genot van een heerlijk kopje koffie. Hierna zullen we aan de hand van de actuele goudprijs de eerlijkste en beste prijs bieden voor uw sieraden. Dat garanderen wij!

Wat betekent een bod van de Goudexpert op uw goud?

Onze ervaren goudsmid toetst en weegt uw goud of zilver. Hierna voeren wij de gegevens in onze computer, zodat er een prijs wordt berekend. Wij vragen geen extra kosten en voeren ook geen lokprijzen. Wij zijn een eerlijk bedrijf en willen onze klanten geen oneerlijke beloftes doen. Op het moment dat wij een prijs hebben bepaald voor het goud, doen wij u een aanbod. Zodra u akkoord gaat met het geboden bedrag betalen wij het bedrag direct cash aan u uit!

Geen antwoord kunnen vinden op uw vraag?

U kunt ons via onderstaande manieren contacteren

Kom langs

Eerste Van Swindenstraat 391

1093GB Amsterdam